Spring til indhold

Kevään maukas munahitti - kotkotti

Lämmitä uuni 160°C. Leikkaa sämpylästä ”kansi” ja koverra sisustaa. Täytä kolo makusi mukaan anjoviksen tai savulohen paloilla, kinkulla, juustolla, tai vaikka freesatulla sipulilla. Riko päälle kananmuna, mutta jätä keltuainen ehjäksi. Paista kotkotit uunipellillä. Kypsennä, kunnes valkuainen on hyytynyt kauttaaltaan mutta keltuainen on vielä pehmeä. Mausta yrteillä ja tarjoile.

Näin marmoroit munat sisältä

Nosta 7-8 min. keitetyt munat kattilasta yksi kerrallaan lautaselle ja naputtele jokaisen kuori reippaasti rikki lusikan kuperalla puolella. Laske sitten muna kuorineen takaisin kuumaan väriveteen. Kun kaikki munat ovat liemessä, hauduta niitä kannen alla kuumentamatta viisi minuuttia. Luonnon väri esim. kuvassa käytetty tee, pääsee kuoren rakosista marmoroimaan munat. Samalla munat kypsyvät. 



HUOM! Tätä tekniikkaa ei voi toteuttaa synteettisillä väreillä, jos haluat pitää munat syötävinä.

Väritä pääsiäismunat luonnonväreillä

Luonnonvärejä saat esim. pakastemustikoista, vihreästä teestä, punajuuresta ja eri mausteista, kuten paprikajauheesta ja kurkumasta. 
Parhaaseen tulokseen pääset valkoisilla munilla.

Lisää värjäävä raaka-aine kiehuvaan veteen ennen munia ja hauduta värikeitos sekoitellen sopivan sävyiseksi. Lisää myös ruokalusikallinen etikkaa sitomaan väriä munankuoren pintaan. Keitä munia 7–10 minuuttia, riippuen siitä, kuinka kypsiä ja voimakkaan värisiä munista haluat.

Parsaa ja uppomunia

Kiehauta vettä kattilassa ja lisää veteen etikka ja suola. Vähennä lämpöä poreille. Riko munat omiin pieniin kuppeihin. Pyöräytä veteen kauhalla pyörre, ja kaada kananmuna hitaasti pyörteen keskelle. Keitä yksi kananmuna kerrallaan 3-4 minuuttia oman maun mukaan.

Leikkaa parsojen varsista huonot osat pois. Keitä parsoja noin 5 minuuttia.
 Asettele parsat ja uppomunat lautaselle. Pyöräytä päälle mustapippuria. Voit muokata annosta esimerkiksi lisäämällä prosciuttoa tai parmesaania.

Juhlapöydän munat 3 eri täytteellä

Kuori ja halkaise kovaksi keitetyt munat. Poista keltuainen. Pursota koloihin joko hienonnettujen keltuaisten kanssa sekoitettua tonnikala- tai mätitahnaa ja koristele herkullisella mätinokareella. Tai aseta päälle kylmäsavukinkkuviipale ja koristele omenapalalla. Voit myös puristaa täytteeksi Sitruunamajoneesia ja asetella päälle katkarapuja ja tilliä.

Maistuisiko letut suolaisina vai makeina?

- 2 æg
- 5 dl mælk eller laktosefri mælk
- 2½ dl groft hvedemel
- ½ tsk salt
- Smør eller olie til stegning

 

Bland et par deciliter mælk sammen med melet og salt. Tilsæt æggene og resten af mælken. Bland dejen og lad dejen hæve i 30 min. Steg herefter pandekagerne på en pande. Der er nok dej til 6-8 pandekager. Fyld tilsættes efter smag, Kan bruges til for eksempel aftensmad.

Täytetyt letut
Omelette with tomatoes, ham, cheese and green herbs on plate. Frittata - italian omelet.

Saftig fyldt omelet til to.

- 3 æg

- 3 spsk. mælk
- en knivspids salt og malet hvid peber
- 1 spsk. smør
Som fyld brug skinke, tomater og evt. laks.

Bland æggene og mælken sammen. Sammenrør massen og hæld den op i en varm stegepande. Brug en træspatel til at trække blandingen langs bunden fra kanterne til midten, indtil den er begyndt at størkner. Tilsæt herefter fyldet i midten, og fold omelet på en tallerken. Serveres straks.

Appelsiinimunatoti - nautitaan kylmänä

– 8 kananmunan keltuaista
– 6 dl laktoositonta maitojuomaa
• 1 dl appelsiinitäysmehua
– 1 dl hienoa sokeria
– 4 hyppysellistä suolaa
– jääpaloja
– jauhettua kanelia

Vispaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mehu sekä suola ja vatkaa maitojuoma sekaan. Vielä jääkuutioita laseihin ja valmis munatoti päälle. Sirottele koristeeksi ripaus jauhettua kanelia.

da_DK