Siirry suoraan sisältöön

Pitkän linjan munapakkaamo

Tarinamme alkaa vuonna 1906

Kustaa Vihtori ja Maria Alexandra Tuominen aloittivat kanatalouden harjoittamisen ja siipikarjatuotannon 1900-luvun alussa.. Suvussa oli laajalti muitakin kanatalouden harjoittajia, kuten Porin Kyläsaareessa sijainnut Ruususen jalostuskanala ja Paneliassa sijainnut Maijalan siitoskanala.

Vuonna 1934 Tuomisten tytär Hanna otti puolisokseen Lauri Haaviston. Lauri ja Hanna laajensivat liiketoimintaa rakentaen mm. merkittävän suuren 1 000-paikkaisen kanalan. Edes Laurin osallistuminen rintamamiespalvelukseen ei keskeyttänyt kanatalouden harjoittamista.

Vuonna 1973 tehtiin ensimmäinen sukupolvenvaihdos. Sukupolvenvaihdoksen myötä ohjakset otti Laurin ja Hannan nuorin poika Jarmo Haavisto yhdessä vaimonsa Hilpan kanssa. Jarmon käsissä perheyritys kasvoi laajamittaisesti.

1980- ja -90-luvun taitteessa aloitettiin mm. kana-aineksen maahantuonti Kanadasta ja Ranskasta ja vuonna 1994 aloitettiin siipikarja-aineksen vientitoiminta – ensimmäisenä Suomessa.

Kohti tulevaa

Vuonna 2007 suvussa suoritettiin toinen sukupolvenvaihdos. Tällöin toiminta siirtyi Jarmon ja Hilpan vanhemmalle pojalle Marko Haavistolle. Hilppa ja Jarmo olivat ehtineet edellisen kolmen vuosikymmenen aikana mm. rakentaa yli 5 000 neliötä siipikarjasuojia, luoda alalle kattavan alihankkijoiden yhteistyöverkoston sekä perustaa muun toiminnan oheen kanalalaitteiden ja munanpakkauskoneiden maahantuontia harjoittavan PanEgg Oy:n. Lisäksi Jarmo toimi myös kansainvälisissä siipikarja-alan tehtävissä AEH:n hallituksessa.

Marko Haavisto oli ennen sukupolvenvaihdosta aloittanut jo ruokamunien tuotannon vuonna 2000 Eurajoella. Vuonna 2001 hän aloitti noin 30 neliön tiloissa parin sadan kilon päivittäisellä kapasiteetilla varsinaisen munien pakkaamisen vähittäiskauppapuolelle Munapakkaamo Marko Haavisto -nimen alla.

Vuonna 2002 munapakkaamon liiketoiminta laajeni ja se siirrettiin toimimaan Kiukaisten Eurakoskelle. Tällöin kananmunia alettiin hankkia myös sopimustuottajilta.

 

Yhtiöittämisen myötä Satamunaksi

Vuonna 2005 kananmunien suosiollisen kysynnän kasvun vuoksi munien pakkauksen liiketoiminta päätettiin yhtiöittää. Samalla yrityksen nimeksi tuli Satamuna Oy sekä yhtiön osakkaaksi myös Hilpan ja Jarmon nuorempi poika Toni Haavisto.

Samana vuonna Satamunalle rakennettiin lisäksi upouudet, vajaan 2 000 neliön toimitilat Euran Paneliaan. Samanaikaisesti tuotevalikoimaa laajennettiin käsittämään kaikki munalaadut: perinteiset kananmunat, vapaankanan munat, funktionaaliset Omega-munat ja luomukananmunat.

Vuonna 2009 Satamuna laajensi tuotevalikoimaansa munavalmisteiden puolelle aloittaen keittämään ja kuoritsemaan kananmunia myös suurkeittiöasiakkaiden tarpeisiin.

Vuonna 2010 Satamuna ennakoi vuonna 2012 voimaan astuvaa eläinten hyvinvointidirektiiviä. Tällöin Satamunalle rakennettiin oma vapaankanan munia tuottava kanala. Koska kanalan eettiset olosuhteet tehtiin vaativammin, kuin mitä Suomessa edellytetään, saatiin yksikölle myös KAT-sertifikaatti, mikä mahdollistaa kananmunien toimitukset myös keskieurooppalaisiin ruokapöytiin. Samalla sertifikaatti myönnettiin myös Satamunan pakkaamolle.

Vuosien 2010 ja 2020 välillä Satamuna on tuplannut pakkaamon toimitilat, rakentanut viisi lattiakanalaa. Satamuna onkin v. 2020 suomen suurin lattiamunien tuottaja.

Satamuna nyt ja huomenna

 

Haaviston perheen Haaviston Siitoskanala toimittaa siipikarja-ainesta lukuisille asiakkaille niin kotimaahan kuin myös ulkomaille, yli 20 eri maahan. Perhe maahantuo kana-ainesta Saksasta ja Alankomaista sekä harjoittaa kanala- ja munanpakkauslaitteiden maahantuontia eri Euroopan maista PanEgg Oy:n nimissä.

 

Tulevaisuudessakin Satamuna aikoo edelleen panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen ja jatkaa laadukkaan kananmunapakkaamon pitkää perinnettä.

 

 

 

fi