Siirry suoraan sisältöön

Kevään maukas munahitti - kotkotti

Lämmitä uuni 160°C. Leikkaa sämpylästä ”kansi” ja koverra sisustaa. Täytä kolo makusi mukaan anjoviksen tai savulohen paloilla, kinkulla, juustolla, tai vaikka freesatulla sipulilla. Riko päälle kananmuna, mutta jätä keltuainen ehjäksi. Paista kotkotit uunipellillä. Kypsennä, kunnes valkuainen on hyytynyt kauttaaltaan mutta keltuainen on vielä pehmeä. Mausta yrteillä ja tarjoile.

Näin marmoroit munat sisältä

Nosta 7-8 min. keitetyt munat kattilasta yksi kerrallaan lautaselle ja naputtele jokaisen kuori reippaasti rikki lusikan kuperalla puolella. Laske sitten muna kuorineen takaisin kuumaan väriveteen. Kun kaikki munat ovat liemessä, hauduta niitä kannen alla kuumentamatta viisi minuuttia. Luonnon väri esim. kuvassa käytetty tee, pääsee kuoren rakosista marmoroimaan munat. Samalla munat kypsyvät. 



HUOM! Tätä tekniikkaa ei voi toteuttaa synteettisillä väreillä, jos haluat pitää munat syötävinä.

Väritä pääsiäismunat luonnonväreillä

Luonnonvärejä saat esim. pakastemustikoista, vihreästä teestä, punajuuresta ja eri mausteista, kuten paprikajauheesta ja kurkumasta. 
Parhaaseen tulokseen pääset valkoisilla munilla.

Lisää värjäävä raaka-aine kiehuvaan veteen ennen munia ja hauduta värikeitos sekoitellen sopivan sävyiseksi. Lisää myös ruokalusikallinen etikkaa sitomaan väriä munankuoren pintaan. Keitä munia 7–10 minuuttia, riippuen siitä, kuinka kypsiä ja voimakkaan värisiä munista haluat.

Parsaa ja uppomunia

Kiehauta vettä kattilassa ja lisää veteen etikka ja suola. Vähennä lämpöä poreille. Riko munat omiin pieniin kuppeihin. Pyöräytä veteen kauhalla pyörre, ja kaada kananmuna hitaasti pyörteen keskelle. Keitä yksi kananmuna kerrallaan 3-4 minuuttia oman maun mukaan.

Leikkaa parsojen varsista huonot osat pois. Keitä parsoja noin 5 minuuttia.
 Asettele parsat ja uppomunat lautaselle. Pyöräytä päälle mustapippuria. Voit muokata annosta esimerkiksi lisäämällä prosciuttoa tai parmesaania.

Juhlapöydän munat 3 eri täytteellä

Kuori ja halkaise kovaksi keitetyt munat. Poista keltuainen. Pursota koloihin joko hienonnettujen keltuaisten kanssa sekoitettua tonnikala- tai mätitahnaa ja koristele herkullisella mätinokareella. Tai aseta päälle kylmäsavukinkkuviipale ja koristele omenapalalla. Voit myös puristaa täytteeksi Sitruunamajoneesia ja asetella päälle katkarapuja ja tilliä.

Maistuisiko letut suolaisina vai makeina?

– 2 munaa
– 5 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
– 2½ dl karkeita vehnäjauhoja
– ½ tl suolaa
– Voita tai öljyä paistamiseen

 

Sekoita muutama desi nestettä, jauhot ja suola. Lisää munat ja loppu nesteestä, sekoita tasaiseksi. Anna turvota 30 min. Paista pannulla, taikina riittää n. 6-8 isoon lettuun. Täytä makusi mukaan ja kääräise rullalle. Valmista vaikka iltapalaksi.

Täytetyt letut
Omelette with tomatoes, ham, cheese and green herbs on plate. Frittata - italian omelet.

Mehevä täytetty munakas kahdelle

– 3 kananmunaa

– 3 rkl maitoa
– ripaus suolaa ja rouhittua valkopippuria
– 1 rkl voita
Täytteeksi esim. kinkkurouhetta, tomaattia ja rucolaa.

Sekoita munat ja maito keskenään niin, että munien rakenne hieman rikkoutuu. Mausta seos ja kaada lämpimälle pannulle. Vedä puulastalla seosta pohjaa pitkin reunoilta keskustaan, kunnes se hieman hyytyy. Lisää lisukkeet keskelle ja taita munakas kaksinkerroin lautaselle. Tarjoa heti.

Appelsiinimunatoti - nautitaan kylmänä

– 8 kananmunan keltuaista
– 6 dl laktoositonta maitojuomaa
• 1 dl appelsiinitäysmehua
– 1 dl hienoa sokeria
– 4 hyppysellistä suolaa
– jääpaloja
– jauhettua kanelia

Vispaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mehu sekä suola ja vatkaa maitojuoma sekaan. Vielä jääkuutioita laseihin ja valmis munatoti päälle. Sirottele koristeeksi ripaus jauhettua kanelia.

fi