Laidunkanojen elämää

Elokuu 2014

Ruskeat laidunkanat viihtyvät hyvin Etelä-Suomessa. Lue Yle Uutisista (20.8.) Hämäläisen tilan laidunkanojen ajankohtaiset kuulumiset

 – Me lähdettiin tähän ilman mitään odotuksia, ja nyt näyttää siltä, että tämä ruskea kana viihtyy ulkona ja on soveltunut hyvin tänne. Kyllä me jatketaan, kun on nämä olosuhteetkin luotu, tilan isäntä Jyri Hämäläinen kertoo.

Tilan kanat pääsivät myös televisioon. Katso Yle uutisten pätkä Hämäläisen tilalta (alkaen kohdasta 5:00 min).

 

Maaliskuu 2014

Syyskuussa Hämäläisen tilalla arvuuteltiin kanojen ulkoiluintoa tulevilla talvipakkasilla. Alkutalven ollessa vähäluminen kanat olivat ulkosalla edelleen kohtuullisesti. Osa kanoista viihtyi kuitenkin suosiolla sisätilojen lämmössä.
 
– Kovilla pakkasilla rohkeinkaan kana ei pitkiä aikoja pihalla viihdy. Kirpeässä pakkasessa kanat pyrähtävät tekemään tilannekatsauksen ja ihmettelevät kummallista valkeaa maisemaa, kertoo talven tunnelmista tilan emäntä Päivi Hämäläinen.
 
Vuoden vaihteen jälkeen sää on jatkunut suhteellisen leutona ja maa saanut vain kevyen lumipeitteen, minkä ansiosta Hämäläisen tilan laidunkanoilla on tänä talvena hellitty poikkeuksellisilla ulkoilukeleillä. Innokkaimmat laidunkanat ovat toki kuopsutelleet maasta virikkeitä pienellä pakkassäälläkin.
 
– Sään lämmetessä alkaa maan kuopsutus ja kaivelu. Herkkupaloja etsitään kuumeisesti, mutta onneksi tilaa riittää jokaiselle, täsmentää tilallinen Jyri Hämäläinen.
 
– Myös jäiset lätäköt aiheuttavat hämmennystä, kun koivet lähtevätkin eri suuntiin, Päivi Hämäläinen lisää.
 
Kevään mittaan seurataan jälleen, miten laidunkanat ottavat vastaan kevätmaiden viherryksen Hämäläisen perheen pihapiirissä. Valostuneet päivät näkyvät jo selvästi kanojen arjessa.
 

Syyskuu 2013

Hämäläisen tilalla laidunkanat viettivät ensimmäistä vehreää kesäänsä metsän laidan aidatulla laitumella. Perheen pihapiirissä sijaitsevalla laitumella käyskenteli keväästä alkaen iloinen joukko free range -kanoja, jotka nauttivat kesästä kaikin siemauksin.
 
Laidunalueella riitti tilaa liikkua ja etenkin vihreä nurmialue oli kanojen suosiossa. Ruskeat Hy-Line-kanat kuopsuttelivat nurmella ahkeraan ja toteuttivat vapaina lajityypilleen ominaista käyttäytymistä. Kuppikuntiakin syntyi ja toiset testasivat johtajuuttaan kiipeämällä kiven päälle komentamaan. Laitumella on myös mänty, jonka oksilla kanat mielellään ottavat päiväuniaan.
 
– Laitumelle on tarkoitus nyt syksyllä istuttaa hedelmäpuita, jotka tarjoaisivat enemmän varjoa ja mahdollisesti myöhemmin myös herkkupaloja kanoille, kertoo Jyri Hämäläinen.
 
– Kesällä päivittäin ulkoili suurin osa kanoista, vain muutama sata oli sisällä. On vaikea arvioida, olivatko ulkosalla aina samat kanat. Kanat tulevat illalla hyvin sisälle nyt kun alkaa hämärtää. Kesällä kun oli valoisaa, niiden oli vaikeampi tietää, milloin on sisääntuloaika, mutta viimeinen rehutarjoilu ajoitettiin niin, että sen ehti hyvin syödä ennen nukkumaan menoa. Kanat siis tulivat innokkaina sisätiloihin, kun kuulivat rehuketjujen käyvän illan viimeistä kierrosta.
 
Syksyn tullen free range -kanat vetäytyvät lattiakanalan sisätiloihin, missä ne myös voivat liikkua vapaasti, munia omassa pesässään ja yöpyä orrella. Laidunkanat pääsevät kuitenkin edelleen halutessaan ulkoilemaan myös syksyllä.
 
– Kanat ulkoilevat myös huonolla ilmalla ihan kohtuullisesti. Talvella on myös mahdollista päästä ulos, vaikka on lunta. Oletettavasti jokunen uskalikko ulkoileekin, Hämäläinen aavistelee.
 
Toiset kanat eivät liioin viimasta välitä, kun taas toiset haukkaavat mieluusti happea talvipakkasilla.
 
Hämäläisen tilalla ensimmäisen kevään ja kesän kokemukset ulkokanalasta ylittivät odotukset. Kananuorikot viihtyivät silminnähden vapaina laitumella ja niiden muninta onnistui yli odotusten. Nähtäväksi jää, miten syksyn sateet ja alkutalven pakkaset otetaan vastaan kanojen keskuudessa. Vaikka laitumen lämpö on jo vaihtunut aamun huurteeseen, ulkoilevat kanat innokkaasti edelleen.
 

Toukokuu 2013

Eteläsavolaisella tilalla alkoi keväällä munantuotanto uudessa laidun- eli free range -kanalassa. Tuotantomuoto on yleinen Keski-Euroopassa, mutta sen tulo Suomeen on kestänyt johtuen pohjoisesta ilmastostamme. Laidunkanoilla on mahdollisuus ulkoilla laitumella ympäri vuoden. Vain huonoimmilla keleillä, enimmillään 12 viikkoa vuodessa, linnut voidaan pitää kokonaan sisällä.

Hämäläisen tilalla Juvalla ajatus uudesta tuotantomuodosta tuli ajankohtaiseksi, kun he luopuivat porsastuotannosta sikalakalusteiden peruskorjauksen tullessa ajankohtaiseksi. He etsivät jonkin aikaa uutta tuotantosuuntaa uudehkolle hyväkuntoiselle sikalarakennukselleen. Aikaansa seuraavina uusi tuotantomuoto kiinnosti heitä ja he halusivat olla ensimmäisten joukossa tuottamassa laidunkanojen munia.

Kevään aikana halliin asennettiin munintapesät ja muut tarvittavat laitteet. Viimeisenä välittömästi lumien lähdettyä ulkoalue aidattiin. Ruskeat Hy-Line nuorikot tulivat kanalaan keväällä ja ottivat tilat heti omikseen. Kanalassa alkoi kova kuopsuttelu ja pesien testaaminen. Ruskeat kanat ovat uteliaita ja liikkuvat ja kuoputtelevat myös laitumella.

Kanala on tilan pihapiirissä. Perheen liikkuessa kanat näkyvät hyvin ja niitä on helppo tarkkailla niiden ollessa laitumella. Kävipä keväällä yksi kettukin laitumen laidalla ihmettelemässä missä kanat viipyvät. Kettuja ja muita villieläimiä varten tilalla on Tumppu-koira, viralliselta nimeltään Muurahaismäen Herttua Theodor ensimmäinen, josta vähitellen koulutetaan kanojen paimentajaa. Tumpun tehtävänä on lähinnä pitää pedot ja petolinnut pois kanatarhasta. Jos koulutus onnistuu hyvin, tällaisia koiria voisi olla muissakin kanaloissa joissa kanat käyvät ulkona.

Tervetuloa mukaan seuraamaan laidunkanojen elämää. Kesän mittaan luvassa uusia kuulumisia!

Seuraa laidunkanojen elämää Hämäläisen tilalla